De l'Opus Dei a Catalunya

Un blog gens oficial sobre l'Opus Dei a Catalunya

Resar en català 01/02/2010

Val a dir que a Internet cada vegada t’hi trobes més material en català relacionat amb la pràctica cristiana. Però costa de trobar. Com que ara mateix hi ha gent que es pensa que el rosari és un complement posat de moda pel David Bisbal, us anirem oferint alguns recursos que us poden ajudar a la vida de pregària.

 

Pregària

A la web de la Tarraconense hi teniu un apartat que es diu Pregària on podeu accedir a les oracions habituals del cristià.

A la web de la revista Temes d’avui, apartat Documents, hi ha força material. Entre altres coses, hi trobeu un Devocionari que us podeu descarregar en format html o en pdb (per a iSilo, un programa que es pot instal·lar als dispositius mòbils). L’he convertit a PDF en aquest enllaç, per petició d’un lector: Devocionari en PDF.

Per la lectura de la Bíblia, teniu diverses opcions: llegir online la versió clàssica de l’Abadia de Montserrat o descarregar-la per a dispositius mòbils (si teniu el programa iSilo instal·lat) (ha desaparegut la pàgina, però si algú sap si hi ha una versió per descarregar, que m’avisi). També teniu la versió interconfessional de la Sagrada Escriptura.

I a Contemplar l’Evangeli d’avui us podeu subscriure a un servei que us envia diàriament l’Evangeli de la missa del dia amb un breu comentari. Podeu sentir-ho en àudio, també. Val a dir que és un servei que, des de Catalunya, es prepara també en castellà, anglès, francès i portuguès, amb col·laboracions d’arreu del món.

A la pàgina Lectures de la Missa hi trobareu totes les lectures organitzades tant segons l’any litúrgic com per calendari de gener a desembre; és molt complerta. Em fa l’efecte que té relació amb Poblet, pels enllaços.

Per a qui vulgui meditar l’Evangeli de la mà de sant Josepmaria, podeu llegir les seves homilies: n’hi ha que segueixen l’any litúrgic (recollides en el llibre És Crist que passa), n’hi ha sobre la vida i les virtuts cristianes (agrupades a Amics de Déu), d’altres parlen de l’amor a l’Església (conformen Estimar l’Església) i la coneguda com a homilia del Campus, pronunciada al campus de la Universitat de Navarra (que es publicà a Converses amb monsenyor Escrivà de Balaguer). Les podeu trobar a Temes d’avui, agrupades en un document word o isilo.

Un altre “clàssic” que ja es troba en català a la xarxa és Parlar amb Déu, una sèrie de meditacions per a tot l’any litúrgic, escrites per Francisco Fernández-Carvajal i traduïdes a diverses llengües. Segueixen l’Evangeli del dia, amb cites dels Pares de l’Església i altres sants, de documents del Magisteri i de sant Josepmaria. Podeu trobar les meditacions d’Advent, Nadal, Quaresma, Setmana Santa, Pasqua i santoral.

 

Santa Missa

Podeu buscar horaris de misses a diferents llocs: les seus de les diòcesis (i alguna altra ciutat) a la web de la Tarraconense, i rebuscant entre les pàgines dels diferents bisbats: feu clic a les parròquies a les webs de Tortosa, Tarragona, Lleida, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa i Barcelona o mireu el document a les webs d’Urgell, Vic i Girona. Al bisbat de Solsona no ho he trobat. Si algú em llegeix: seria d’agrair facilitar l’horari de misses en menys de tres clics!

Un clàssic: a misas.org podeu acotar per horaris, codis postals, dies feiners o festius… No està de més comprovar l’horari, però. Ah, i no us refieu del mapa de google que us indica on és la parròquia! A mi ja m’ha fallat alguna vegada.

Aquí podeu llegir i meditar les lectures de la missa del diumenge. A l’enllaç que ja he citat de Lectures de la Missa les hi teniu totes.

Si voleu tenir a mà un Missal per poder preparar o seguir la Missa, amb les lectures i antífones de tot l’any, us el podeu descarregar -també en format isilo– a la web de Temes d’avui. Podeu triar entre la versió sense cants o la versió amb cants litúrgics (els clàssics, no penseu trobar-vos modernitats…).

 

Lectures

A més de la lectura de la Paraula de Déu, hi ha moltes obres que ajuden a conèixer millor Déu, a fer pregària, a aprofundir en la fe cristiana, a saber-ne donar raó, etc. Anirem posant aquí el que trobem (que no és pas massa, en català!). Un llistat d’obres seleccionades que us pot ajudar és aquest (vegeu les explicacions dels autors).

Us recomanem, com altres vegades, la web de la Tarraconense, en concret l’apartat Documentació (a l’esquerra teniu un menú per seleccionar documents de la Santa Seu, la Conferència Episcopal Espanyola i la Tarraconense). I s’ha d’agrair també la tasca de la parròquia de sant Vicenç de Sarrià, que ha traduït durant molt temps al català documents d’interès.

Si no diem res, els documents són en word.

Catecisme de l’Església Catòlica i Compendi del Catecisme de l’Església Catòlica

Constitució Dogmàtica Lumen gentium (Concili Vaticà II) (en html)

Constitució Pastoral Gaudium et spes (Concili Vaticà II)

Caritas in veritate, la tercera encíclica de Benet XVI, (també en isilo)

Spe salvi, la segona encíclica de Benet XVI (també en isilo)

Deus caritas est, la primera encíclica de Benet XVI (en PDF)

Tens suggeriments? Escriu-nos! opusdeiacatalunya@gmail.com

 

3 Responses to “Resar en català”

  1. […] Resar en català   […]


Els comentaris estan tancats.