De l'Opus Dei a Catalunya

Un blog gens oficial sobre l'Opus Dei a Catalunya

A punt per l’iPad? Tens un iPhone? 23/05/2010

Jo, no. Però si tens l’iPhone, o et penses comprar l’iPad els propers dies, hi ha una aplicació que et pot ser útil (malauradament, només disponible en castellà, anglès, francès, portuguès, alemany i italià). És una aplicació que es diu St. Josemaria, feta em sembla recordar que als Estats Units, per EBSolutions. És una aplicació pensada per facilitar fer el pla de vida a qualsevol lloc i moment (sobre el pla de vida, vegeu el glossari o aquesta entrada).

Segons els seus autors, el contingut és el següent:

– l’estampa amb l’oració a sant Josepmaria en diverses llengües

– els escrits de sant Josepmaria

Imatge de l'aplicació

Imatge de l'aplicació

– el Nou Testament

– el Via Crucis

Nou Testament i Via Crucis

Nou Testament i Via Crucis

– llistat de normes del pla de vida, amb les que són específiques d’alguns dies de la setmana que s’activen només aquells dies (per exemple, com molta altra gent des de fa vuit o nou segles, resem la Salve a la Mare de Déu els dissabtes, o l’Adoro te devote, himne a l’Eucaristia, els dijous), i un guió per a l’examen de consciència al vespre

Exemple del pla de vida i oracions concretes

Exemple del pla de vida i oracions concretes

– pregàries diverses, editables (un devocionari personalitzat, vaja)

Per editar

Per editar

– cronòmetre per al temps d’oració (a vegades passa, que no te’n recordes de quan havies començat)

– cartes mensuals del Prelat

– pregàries a altres fidels de la Prelatura amb procés de canonització iniciat

Estampes i cartes

Estampes i cartes

L’enllaç directe a iTunes és http://itunes.apple.com/us/app/st-josemaria/id332325822?mt=8. Si algú s’anima a facilitar traduccions al català a l’empresa…

 

7 Responses to “A punt per l’iPad? Tens un iPhone?”

 1. Joan Says:

  No seria millor que en comptes de “normes del pla de vida” en diguéssiu “pràctiques de vida cristiana”, “pregàries freqüents” o alguna altra expressió més comuna?

 2. Hola, Joan! Gràcies pel comentari. He començat a respondre’t però se m’està allargant tant que, si no et sap greu, ho transformaré en un altre post!

 3. […] sacerdot, Sant Josepmaria, supernumerari, treball, vida cristiana Aquest post és una resposta al comentari d’en Joan sobre el post d’Apple (Joan, perdona el […]

 4. Pedro Judez Says:

  Aquest programa em sembla molt poc recomanable. L’esperit de l’Opus Dei és de llibertat, i també d’autodeterminació en la vida interior, que cadascú es fa segons l’Esperit Sant i la seva pròpia inclinació el porten. Sant Josepmaria mai recomanava una forma determinada per a fer l’examen de consciència. Utilitzar aquest programa i el seu mètode subjacent em sembla un camí garantit cap al voluntarisme, que és una de les desviacions ascètiques més temibles.

  • Bon dia, Pedro! Sento el retard en respondre.
   Bé, no m’havia plantejat els riscos, potser perquè ja fa temps que acostumo a fer servir per a tot estris electrònics. I sobretot perquè l’aplicació té molt més contingut que no pas un esquema per a l’examen de consciència.
   Als centres de l’Obra sempre hi ha hagut per a qui vulgui uns fulls petitons de paper on hi ha caselles per a cada element del pla de vida, durant els 31 dies del mes. És una ajuda per a fer l’examen de consciència. Però tot depèn de l’actitud de qui la fa servir: pot “cosificar” l’examen i convertir-lo en un compliment, una llista de tasques que cal anar marcant; o pot ser una ajuda, per exemple, si un és més aviat caòtic i això fa que no oblidi coses importants.
   Em sembla que el fet de fer servir paper i llapis o pantalla i dits no canvia la naturalesa de les coses. De la gent que conec que fa servir aquesta aplicació, alguns n’estan molt satisfets, perquè els resulta molt pràctic tenir aglutinades una sèrie de coses que voldrien fer servir igualment; i fa poc una amiga meva, en canvi, em va dir que li molestava que et sortís la llista del que has de fer o el que tens pendent, com si t’organitzés la vida l’iphone.
   Però no li veig massa problema: fas servir el que et va bé i passes del que no et serveix. Com amb el paper imprès: jo l’he fet servir més aviat poc, però durant algunes temporades m’ha ajudat força.
   Pot haver-hi riscos fent servir una aplicació així; però tant com dir que és molt poc recomanable em sembla no reconèixer que per a molta gent llegir la Sagrada Escriptura, la carta del Prelat o l’estampa de sant Josepmaria es pot fer amb tanta naturalitat amb una pda o un mòbil com amb un llibre o un full. Em sembla que el risc rau més en la personalitat de qui el fa servir.
   I una última cosa: és cert que la vida interior la guia l’Esperit Sant i la pròpia correspondència i iniciativa. Però no es pot negar que a l’Obra hi ha també altres elements que entren en joc: el pla de vida, del qual parlava en un altre post, o la direcció espiritual. I aquesta eina es dirigeix al denominador comú, no als elements variables de la llibertat de cadascú.
   Però bé, jo no faig servir el programa (quan existeixi per android potser el provo), per tant només jutjo de segona mà. Algú més vol dir-hi la seva?
   Per cert, indirectament: si ets el Pedro Judez de biblioteca.obres.org, que ofereix el missal en català al qual també he fet referència en altres moments, moltes gràcies! Jo el faig servir… al mòbil :)

 5. Lluís Says:

  Hola, em podrieu dir on puc trobar -en format pdf – el devocionari en català? He descarregat l’aplicació i ho tinc tot en castellà, estic acostumat a resar en català o llatí. He buscat varies opcions per internet però no acabo de trobar res.

  • Hola, Lluís: la veritat és que no he trobat el devocionari en català i l’he passat a PDF (el que ofereix Temes d’avui). El tens a la pàgina Resar en català, però et copio també l’enllaç directe: https://opusdeiacatalunya.files.wordpress.com/2010/02/devocionari.pdf. Espero que et serveixi. És una mica extens i està en format A4, però pots imprimir-lo a dues planes per pàgina i així et queda més petit i fàcil de fer servir. No he canviat res de l’html original, és el mateix disseny i amb els mateixos enllaços interns.
   Gràcies pel missatge. A la secció de Resar en català hi ha més material. Si t’interessa alguna cosa en concret, fes-m’ho saber, a veure si anem augmentant l’oferta…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s