De l'Opus Dei a Catalunya

Un blog gens oficial sobre l'Opus Dei a Catalunya

Sobre el glossari 09/02/2010

Filed under: 4 Missatge de l'Opus Dei,5 Vida a l'Opus Dei — Qui fa d'administrador @ 18:15
Tags: , , , ,

Mare de Déu de MontserratCom veureu, hem posat una pàgina que es diu Glossari. Us copiem el que hi hem posat per ara, per tal que sapigueu de què va.

Tal com diem als recursos per resar en català, molta gent no té referències clares sobre termes religiosos. I molt menys sobre expressions o paraules relacionades amb l’esperit de l’Opus Dei. Aquí anirem penjant el que ens sembli útil.

Per començar, però, us recomanem el Vocabulari religiós de la web de l’arquebisbat de Tarragona. Força extens i molt útil. Els estudiants d’Art, Història o Literatura l’haurien de fer servir per saber en què es diferencia un monestir d’un convent o una abadia o què és l’Anunciació. Bé, també l’haurien de fer servir els periodistes… S’entesten, per exemple, en parlar dels americans de diferents denominacions protestants dient que van a missa el diumenge…

Comencem:

Normes: quan a l’Opus Dei parlem de normes, habitualment no parlem de normes. És a dir, no parlem de reglaments o normatives. Les normes són les pràctiques de pietat cristianes específiques del pla de vida (vegeu-ne la definició a sota). Les teniu llistades a Wikipedia (en anglès, això sí).

Pla de vida: el pla de vida personal o empresarial ara està de moda, tot i sonar una mica a autoajuda; és un esforç de projecció en el temps de les aptituds i els desitjos, per tal de posar-hi també els mitjans (segons el GDLC, és Projecte ordenat d’una obra a realitzar, d’una cosa a fer, d’una conducta a seguir). De sempre els cristians ha tingut una idea del pla de vida com una pauta per anar configurant la pròpia vida amb la de Crist. Llibrets com el bestseller Guia del cristià en parlaven. El pla de vida d’una persona de l’Opus Dei no és gaire original (aquí podeu veure el que recomana EWTN).  Llegiu com va néixer. Vegeu també Normes.

Sobrenatural: des d’un punt de vista religiós i cristià no és el mateix que quan parles de cinema fantàstic o de terror (com el Hereafter de Clint Eastwood). Sobrenatural (com a adjectiu, no com a substantiu) fa referència a la manera de percebre la realitat des de la fe, no només des de la intel·ligència o l’experiència. Per això es parla de sentit sobrenatural o visió sobrenatural. Però ja dic, visió sobrenatural no és que vegis el Michael Jackson, sinó que és reaccionar amb esperança, fe i caritat.

 

One Response to “Sobre el glossari”

  1. […] A punt per l’iPad? Tens un iPhone? 23/05/2010 Classificat com a: 1 Sant Josepmaria i Catalunya,4 Missatge de l'Opus Dei,5 Vida a l'Opus Dei,Secretisme — Qui fa d'administrador @ 16:56 Tags: EBSolutions, eucaristia, glossari, iPad, iPhone, iTunes, Mare de Déu, normes, obres de sant Josepmaria, Opus Dei, pietat, pla de vida, pregària, St. Josemaria app Jo, no. Però si tens l’iPhone, o et penses comprar l’iPad els propers dies, hi ha una aplicació que et pot ser útil (malauradament, només disponible en castellà, anglès, francès, portuguès, alemany i italià). És una aplicació que es diu St. Josemaria, feta em sembla recordar que als Estats Units, per EBSolutions. És una aplicació pensada per poder fer el pla de vida (sobre el pla de vida, vegeu el glossari o aquesta entrada). […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s